De aanvraag van een paspoort of identiteitskaart

De aanvraag van een paspoort of identiteitskaart

10 mei 2018

 

In mijn vorige blog heb ik u er al op gewezen dat u er alert op moet zijn dat u toestemming moet hebben van de andere gezaghebbende ouder als u op vakantie wilt met uw kinderen.

Die toestemming heeft u ook nodig voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitskaart voor uw kind. Bij het aanvragen van een paspoort heeft u die toestemming nodig totdat uw kind de 18-jarige leeftijd heeft bereikt en voor het aanvragen van een identiteitskaart totdat uw kind de 12-jarige leeftijd heeft bereikt.

Heeft u alleen het gezag over uw kind? Dan is toestemming van de andere ouder niet nodig.

De toestemming moet in principe schriftelijk gegeven worden, maar het is per gemeente verschillend aan welke eisen de toestemming moet voldoen. Informeer daarom altijd even bij uw eigen gemeente aan welke voorwaarden u precies moet voldoen. Vaak vindt u de betreffende aanvraagformulieren op de website van uw gemeente. Vergeet u in ieder geval niet een kopie van uw eigen legitimatiebewijs mee te nemen naar de aanvraag, net als die van de andere gezaghebbende ouder.

Helaas gebeurt het, soms in het zicht van een reeds geplande vakantie, dat de andere gezaghebbende ouder de benodigde toestemming niet geeft. In dat geval kan er vervangende toestemming worden gevraagd aan de rechter. De rechter zal deze toestemming, behoudens bijzondere gevallen, in beginsel verlenen. Met de beslissing van de rechtbank kunt u dan alsnog naar de gemeente voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart.

Houdt u er wel rekening mee dat deze procedure bij de rechtbank enige tijd in beslag neemt en dat de aanvraag van een paspoort of een identiteitskaart bij de gemeente vaak ook 1-2 weken in beslag kan nemen. Trek dus op tijd aan de bel als de andere gezaghebbende ouder weigert toestemming te geven.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of over mijn vorige blog, neem dan contact met mij op via nummer 073-3035803 of lbakker@startadvocaten.nl. Ik geef u graag advies.